Komoly Játékok – társasjátékok egy klímareziliens társadalomért

Az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást elősegítő játékgyűjteményt adott ki a Magyar Vöröskereszt az F6 Fenntarthatóságért Egyesület közreműködésével.

A Magyar Vöröskereszt a „Közösségi Reziliencia Városi Környezetben” (CRUA) elnevezésű Európai Uniós projekt keretében „Komoly Játékok – Ismeretterjesztő társasjátékok az éghajlatváltozásról és a természeti katasztrófákról” címmel elektronikus játékgyűjteményt adott ki.

A kiadvány a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének Éghajlati Központja által kifejlesztett játékok mellett egy hazai játékkal is kiegészült. A kiadvány elkészítésében a szervezet együttműködője az F6 Fenntarthatóságért Egyesület volt.

A játékgyűjtemény célja, hogy segítse azon vöröskeresztes munkatársakat és önkénteseket, akik tevékenységeik során helyi közösségek katasztrófahelyzetekre történő felkészítésében is részt vesznek. A játékok alkalmasak arra, hogy segítsék a résztvevőket a különböző nehezen megfogható jelenségek, mint például a valószínűség vagy a kockázat megértésében. A „komoly játékok” magyarországi alkalmazására az eddigiekben is volt példa: a BME Egyetemi Zöld Kör 2014-ben rendezett egy teszt-játékot a közösség tagjainak részvételével, a Magyar Vöröskereszt pedig Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborában végzett kísérleteket a „Készen állok!” és az „Előrejelzések ára” című játékokkal 2014-ben és 2015-ben. A CRUA projekt során a szervezetnek lehetősége nyílt egy kifejezetten városi közösségek számára kifejlesztett foglalkozás bemutatására is, valamint a játékok további tesztelésére is.

„A Komoly játékok kiadványban bemutatott játékok segítségével a jövőben önkénteseink és munkatársaink felkészítését tudjuk színesíteni. Ezek olyan aktív részvételen alapuló társasjátékok, amelyek jól beépíthetőek a különböző felkészítő-foglalkozásokba vagy képzésekbe, s akár környezeti nevelők vagy pedagógusok számára is értékes erőforrásul szolgálhatnak.” – ismertette a kiadványt Molnár András, projektmenedzser.

A kiadvány elérhető weboldalunkon, valamint mellékleteivel az alábbi linken: https://www.dropbox.com/s/9gotzo73jlkulwq/komolyjatekok.pdf?dl=0

A Közösségi Reziliencia Városi Környezetben (Community Resilience in Urban Areas – CRUA) projekt a Brit Vöröskereszt Észak-ír szervezete által vezetett, a Dán Vöröskereszt, a Magyar Vöröskereszt, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének Pszichoszociális Segítésnyújtást Módszertani Központja és a Nemzetközi Szövetség Éghajlatváltozási Módszertani Központja partnerségében indított kezdeményezés, amelynek célja a városokban élő árvizekkel veszélyeztetett lakosság felkészítésével kapcsolatos módszertanok fejlesztése, a lakosság rezilienciáját érintő tevékenységek nemzetközi összehasonlítása és a jó gyakorlatok felderítése. A projekt az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtás és Polgári Védelem Főigazgatóságának (DG ECHO) társ-finanszírozásával valósul meg a három érintett országban. Magyarországon 4 mintaterület kerül bevonásra, ahol a szervezet a következő hónapokban helyi közösségek bevonásával vizsgálja meg az eddigi tapasztalatokat és azonosítja a fejlesztési lehetőségeket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*