Közösségi reziliencia városi környezetben

Egyesületünk együttműködésünk keretében közreműködik a Magyar Vöröskereszt éghajlatváltozáshoz kötődő lakosságfelkészítési tevékenységeinek fejlesztését célzó törekvéseiben. Az együttműködés szempontjából fontos állomást jelentett a Közösségi reziliencia városi környezetben című útmutató összeállításában való részvétel. A közösségi reziliencia (ellenállóképesség) a fenntartható társadalom egyik legfontosabb tulajdonsága. A közreműködésünkkel létrejött kiadvány ennek fejlesztésében kíván segítő kezet nyújtani a közösségek és a szakemberek számára.

A kiadvány elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban, valamint weboldalunkon.

A Magyar Vöröskereszt a Vöröskereszt és Vörös Félhold Nemzetközi Mozgalom részeként elsődleges feladatának tekinti, hogy támogassa a helyi közösségeket önsegítő képességük növelésében. A Mozgalom nemzetközileg elfogadott megközelítésének megfelelően itthon is arra törekszünk, hogy a lakosság szükségleteinek megértésével és a rendelkezésünkre álló nemzetközi tapasztalatokkal és erőforrásokkal hozzájáruljunk a legveszélyeztetettebb területen élők közösségi rezilienciájának fejlesztéséhez. Jelen kiadványunk egy kétéves kezdeményezés, a Közösségi Reziliencia Városi Környezetben projekt tudományos hátterét foglalja össze: segítséget nyújt ahhoz, hogy a lakosság katasztrófafelkészítésében résztvevő kollégák mélyebb ismereteket szerezzenek a közösségi reziliencia fogalmáról és egyszerűen követhető irányt mutat abban, hogyan térképezhetik fel a közösségek helyzetét és szükségleteit. Szervezetünk a projekt eredményeként létrejövő és kipróbált eszközöket, valamint módszereket a jövőben is hasznosítani kívánja, ezzel hozzájárulva társadalmunk ellenálló képességéhez, fenntarthatóságához.

Kardos István
Főigazgató

1 Comment

  1. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks! Blythe Wyatt Karissa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*